Bugun...



​Konsey temizlik dedi

2021 Dünya Çevre Günü teması olarak “Ekosistem Restorasyonu” belirlenmiştir.

facebook-paylas
Tarih: 06-06-2021 11:50

​Konsey temizlik dedi

Yalova Kent Konseyi Dünya Çevre Günü nedeni ile basın açıklaması yaptı.

Konsey başkanı İsmail Mutlu yazılı açıklamasında “Dünya Çevre Günü, her yıl 5 Haziran'da kutlanmakta olan ve Birleşmiş Milletlerin çevrenin korunması konusunda farkındalık çalışmalarını teşvik eden başlıca aracıdır. İlk kez 1974'te düzenlenen, deniz kirliliği, aşırı insan nüfusu, küresel ısınma, sürdürülebilir tüketim ve vahşi yaşam suçları gibi çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmak için bu platform oluşturulmuştur. Daha sonra Rio’da düzenlenen ‘Yeryüzü Zirvesi’nde çevre sorunları tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiştir. Zirve sonrası ‘İklim Değişikliği’ ve ‘Biyolojik Çeşitlilik’ dünyanın gündemine oturmuş ve bu amaçla Japonya’nın Kyoto kentinde ‘İklim Zirvesi’ toplanmıştır.  Yeryüzü Zirvesinde Dünya kaynaklarının sonsuz olmadığı ve tüm insanlığın malı olduğu gündeme gelmiştir. Kent Konseylerinin de en önemli hedeflerinin başında gelen ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ kavramı bu bağlamda kabul edilmiştir.

Dünya Çevre Günü, her yıl 143'ten fazla ülkenin katılımıyla halkın erişimine açık şekilde gerçekleştirilen küresel bir platformdur. Program her yıl işletmeler, sivil toplum kuruluşları, topluluklar, hükümetler ve ünlüleri kapsayacak şekilde çevresel sorunlar için bir tema oluşturmaktadır. 2021 Dünya Çevre Günü teması olarak “Ekosistem Restorasyonu” belirlenmiştir. Ekosistem Restorasyonu ise pek çok şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yeni ağaçlar yetiştirilmesi, şehirlerin yeşillendirilmesi, tarım alanlarının yeniden düzenlenmesi, beslenme düzeninin değiştirilmesi veya nehirlerin ve denizlerin temizlemesi gibi örnekler verilebilir.

Çok uzun zamandır insanlık olarak gezegenimizin ekosistemlerini sömürmekte ve yok etmekteyiz. Her üç saniyede bir dünya, bir futbol sahasını kaplayacak kadar ormanı kaybediyor ve geçen yüzyılda sanayileşme sonucu sulak alanlarımızın yarısını yok etmiş durumdayız. Küresel ısınma 1,5°C'lik bir artışla sınırlı olsa bile, mercan resiflerimizin yüzde 50'sinin şimdiden kaybetmiş durumdayız ve 2050 yılına kadar mercan resiflerinin yüzde 90'ını kadarını da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Kısacası sürekli artış gösteren çevre kirliliği, iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen yıkıcı değişimler ve küresel ısınma havamızı, yeşil alanlarımızı ve denizlerimizi adım adım yok ediyor. Diğer taraftan COVID-19'un ortaya çıkışı, ekosistem kaybının sonuçlarının ne kadar feci olabileceğini de göstermiştir. Hayvanlar için doğal yaşam alanlarını daraltarak, korona virüsler de dahil olmak üzere patojenlerin yayılması için ideal koşullar yaratmış olduk.

Bu büyük ve zorlu tabloda, Dünya Çevre Günü; ekosistemimizin restorasyonuna odaklanmakta ve temasını “Yeniden Hayal Et, Yeniden Oluştur, Yeniden Canlandır”  sloganı ile ortaya koymaktadır. Ekosistem restorasyonu, yol açtığımız çevre hasarlarını önlemek, durdurmak ve tersine çevirmek, kısacası doğayı sömürmeyi bırakıp onu iyileştirmeye geçmek anlamına gelmektedir. Bu bağlamda bu yıl ki Dünya Çevre Günü münasebetiyle Birleşmiş Milletlerce, ormanlardan tarım arazilerine, dağların tepesinden denizin derinliklerine kadar milyarlarca hektarı yeniden canlandırmayı amaçlayan 2021-2030 yıllarına kapsayacak şekilde küresel bir misyon belirlenmiştir.

Yalova Kent Konseyi olarak bizler de bu misyona uygun olarak Dünya Çevre günü münasebetiyle “Yalnızca sağlıklı ekosistemlerle insanların geçim kaynaklarını iyileştirebileceğimizi, iklim değişikliğine karşı koyabileceğimizi ve biyolojik çeşitliliğin çöküşünü durdurabileceğimizi” ifade etmek isteriz. Başta şehrimiz olmak üzere bölgemizi ilgilendiren çevre konularında aşağıda belirtilen hususlar ve bunlarla ilgili gerekli adımların ivedilikle atılmasına dikkat çekeriz:
 
İklim Değişikliğine Uyum ve Mücadele: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Ocak 2019’da yayımlanan bir genelge iklim değişikliğiyle yerelde mücadele için yeni bir dönem başlatılmıştır. Bu genelgeye uygun olarak yerel yönetimlerin iklim değişikliğine bağlı afetlere karşı ivedi olarak alınacak önlemleri hayata geçirmesi gerekmektedir. Genelgede, son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı yaşanan sel ve taşkınlar başta olmak üzere, afetlerin sayısı ve şiddetinde artışlar yaşandığı, bilhassa son dönemde kamuoyuna da yansıyan afetlerin can ve mal kayıplarına sebebiyet verdiği belirtilmiştir. Bakanlık, yerel yönetimlerin “soruna yerinde ve öncelikle müdahale etme kabiliyetine ve sorumluluğuna sahip” olduğunun altını çizerek, iklim değişikliğine bağlı yaşanan afetlere karşı ivedi olarak alacağı önlemlerin hayata geçirilmesinin elzem bir husus olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca yerel yönetimlerin İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlamaları, bu planları ve stratejilerini iklim değişikliğine uyum odaklı projeler ile desteklemeleri gerekmektedir. Bu projelere örnek olarak ise yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, bisiklet yollarının artırılması, su ve enerji kaynaklarının tasarruflu kullanımı, sera gazı emisyonlarını azaltacak girişimlerin çoğaltılması, arıtma tesislerinin geliştirilmesi, dere ıslah çalışmaları, deniz ve kıyı temizliği, bisiklet ve elektrikli araçların kullanımının teşvik edilmesi gibi hususları sıralayabiliriz.
 
Deniz Salyası (müsilaj) sorunu başta olmak üzere deniz kirliliği: Şuan İlimiz ve bulunduğu Marmara Bölgesinin karşı karşıya olduğu en büyük sorun Marmara Denizini sarmış durumda olan Deniz Salyası sorunudur. Bu sorun Marmara Denizine kıyısı olan tüm şehirleri ve dolayısıyla yerel yönetimlerden kamu idari kurumlarına, özel sektör kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına her kesimi ilgilendiren ve ortak akılla çözülmesi gerek bir durumdur. Uzmanlar bu konuda asıl sorunun denizin altında olduğunu ifade etmektedirler. Uzmanlar bu sorunun doğal bir durum olmadığını yaşanan durumun birincil sebebinin yoğun nüfus ve sanayileşme sonucu ortaya çıkan "atıklar" olduğunu vurgulamaktadır. Diğer önemli sebebi olarak ise küresel iklim değişimine bağlı olarak Akdeniz havzasında sıcaklıkların yükselmesi gösterilmektedir. Sonuç olarak bu durum ve Marmara Denizindeki kirliliğin temel sebebi insan diyebiliriz. Çözümü de yine bizlerden geçmektedir. Dolayısıyla yerel yönetimler, üniversiteler, STK’lar, odalar, birlikler tüm ilgili taraflar bir araya gelerek iklim değişikliğini de dikkate alacak şekilde yeni bir atık yönetim politikası geliştirmemiz gerekmektedir. Acil eylem planları çerçevesinde arıtılmamış hiçbir atığın denizlerimize boşaltılmamasını sağlamalıyız.
 
Doğa Turizminin Teşvik Edilmesi: Özellikle Covid 19 salgını ile birlikte deniz-kum-güneş destinasyonları ağırlıklı geleneksel turizm anlayışı yerelden küresele değişim göstererek yerini doğaya dayalı (doğa turizmi) turizme bırakmaktadır. Şehrimiz ise doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir doğa turizmi potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla ilimizde tüm tarafların katılımı ile doğal kaynaklarımızın korunması, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık ilkeleri çerçevesinde doğa turizminin geliştirilmesi gerekmektedir. Doğada yapılan turizm çeşitleri toplum içinde doğa bilincini ve saygısını geliştirirken aynı zamanda da iyi bir gelir kaynağı durumuna gelmiştir.  Birçok ülke için önemli bir gelir kaynağı olan doğa turizmi yerel halkın ekonomik refahını artırmak için fırsat niteliğindedir. Dolayısıyla Yalova’da yavaş yavaş gelişmeye başlamış olan doğa turizmine Covid 19 sonrası süreçte daha fazla önem vererek geliştirilmesi için girişimlerde bulunulması gerekmektedir.
 
Dereağzı Bölgesi başta olmak üzere yeşili bol yeni yaşam alanları oluşturmak: Yalova geniş bir orman arazisi potansiyeline sahip olsa da merkezi yerleşim yerlerinde yeşil alanların yeterli olmadığı görülmektedir. Ayrıca atıl hale gelmiş bazı alanlar mevcuttur. Bunlardan bir tanesi Dereağzı Bölgesidir. Bölge tarihsel anlamda önemli bir liman olma özelliğine sahip olmasına rağmen uzun yıllardır atıl durumdadır. Doğal limanın bulunduğu bölümde küçük balıkçı tekneleri ve mendireğin çevrelediği limanda bir kurtarma botu dışında hiçbir şey bulunmamaktadır. Kara kısmında ise gelişigüzel park edilmiş tamir edilen, boyanan sandalların, motorların bulunduğu bir yer durumundadır. Dolayısıyla çevreye duyarlılık ve yeşil alanların çoğaltılması ilkesi doğrultusunda ilgili bölge çeşitli sosyal donatılar ile birlikte Yalovalılar için önemli bir gezi parkı ve yaşam alanı haline getirilebilir. Bu bölge planlanmakta olan bisiklet yollarına entegre edilerek liman kısmı tekne ve sandal gezileri için kullanılabilir. Bu bağlamda ekosistemlerimizi yeniden oluşturmak ve canlandırmak adına bu bölge ve benzeri yerlerin yaşanılabilir alanlar haline getirilmesi gerekmektedir.
2021 Yılının teması olarak belirlenen Ekosistem Restorasyonu amacı çerçevesinde Ekolojik Dönüşüm: Ekolojik Dönüşüm daha yaşanabilir bir ekosistem için en etkili araçlardan birisidir. Dünya Çevre Günü münasebetiyle aşağıda önerilere bu anlamda dikkat edelim.

AVM’lerden alışveriş yapmak yerine semt pazarlarından köylü pazarlarından ve küçük esnaftan alışveriş yapalım.

Kimyasal içerikli, insan ve doğaya zararlı deterjanları kullanmak yerine kendi temizlik ürünlerimizi yapalım.

Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçelim. Plastik poşet ya da kağıt mendiller yerine bez çanta ve kumaş mendil kullanalım.

Paketli gıdalardan uzak duralım. Hazır (fast-food) yiyecekler yerine kendi yemeğimizi kendimiz pişirelim.

Her yere araba ile gitmek yerine kısa mesafeler için yürümeyi tercih edelim, bisiklet kullanalım, bisiklet kullanımını teşvik edelim.

Su ve enerji kaynaklarımızı tasarruflu kullanalım.

Atıklarımızı ayrıştıralım, geri dönüşüme önem verelim.

Meyve ve sebze artıklarımızı kompost yaparak gübre haline getirelim” Dedi. 




Bu haber 64 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Fenerbahçe 32 27 1 4 85 28 85 +57
2 Galatasaray 31 27 1 3 69 20 84 +49
3 Trabzonspor 32 16 12 4 54 42 52 +12
4 Beşiktaş 32 14 12 6 42 38 48 +4
5 Çaykur Rizespor 32 14 12 6 43 47 48 -4
6 Başakşehir FK 32 13 12 7 42 38 46 +4
7 Kasımpaşa 32 13 12 7 55 57 46 -2
8 Sivasspor 32 11 10 11 38 43 44 -5
9 Alanyaspor 31 10 9 12 41 42 42 -1
10 Antalyaspor 32 10 10 12 36 37 42 -1
11 Adana Demirspor 32 9 10 13 48 43 40 +5
12 Samsunspor 32 10 14 8 36 42 38 -6
13 MKE Ankaragücü 32 8 11 13 40 41 37 -1
14 Kayserispor 32 10 12 10 36 45 37 -9
15 Konyaspor 32 8 12 12 34 45 36 -11
16 Hatayspor 32 7 13 12 36 44 33 -8
17 Gaziantep FK 32 8 17 7 35 50 31 -15
18 Fatih Karagümrük 32 7 16 9 35 41 30 -6
19 Pendikspor 32 7 16 9 36 64 30 -28
20 İstanbulspor 32 4 21 7 25 59 16 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 30 22 6 2 70 27 68 +43
2 Göztepe 30 18 6 6 51 19 60 +32
3 Çorum FK 30 15 8 7 50 31 52 +19
4 Kocaelispor 30 15 8 7 45 34 52 +11
5 Sakaryaspor 29 14 7 8 43 30 50 +13
6 Bodrumspor 29 13 7 9 36 19 48 +17
7 Bandırmaspor 30 12 8 10 45 26 46 +19
8 Boluspor 30 13 10 7 28 32 46 -4
9 Gençlerbirliği 30 11 8 11 35 30 44 +5
10 Erzurumspor FK 29 11 8 10 28 25 40 +3
11 Keçiörengücü 30 9 12 9 27 36 36 -9
12 Şanlıurfaspor 30 8 12 10 27 31 34 -4
13 Ümraniyespor 30 9 14 7 33 42 34 -9
14 Manisa FK 30 7 11 12 36 37 33 -1
15 Tuzlaspor 30 8 14 8 31 45 32 -14
16 Adanaspor 29 9 16 4 23 41 31 -18
17 Altay 30 5 22 3 14 68 15 -54
18 Giresunspor 30 2 24 4 13 62 7 -49
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 33 23 5 5 74 28 74 +46
2 Bucaspor 1928 33 20 4 9 50 22 69 +28
3 Van Spor FK 32 21 5 6 53 32 69 +21
4 1461 Trabzon FK 33 19 6 8 62 33 65 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 33 16 7 10 47 27 58 +20
6 Ankaraspor 33 15 7 11 41 30 56 +11
7 Karacabey Belediye Spor 33 12 10 11 37 31 47 +6
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 33 13 13 7 42 34 46 +8
9 Ankara Demirspor 33 13 15 5 35 37 44 -2
10 Kırklarelispor 34 11 13 10 29 35 43 -6
11 Diyarbekir Spor 33 11 13 9 35 35 42 0
12 Altınordu 33 9 13 11 38 34 38 +4
13 Hes İlaç Afyonspor 33 9 13 11 21 34 38 -13
14 Nazilli Belediyespor 34 11 15 8 37 54 38 -17
15 Serik Belediyespor 33 9 14 10 28 37 37 -9
16 Zonguldak Kömürspor 33 9 16 8 35 53 32 -18
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 33 5 20 8 24 59 20 -35
19 Adıyaman FK 33 3 24 6 22 59 15 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 26 21 1 4 61 13 67 +48
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 26 13 6 7 36 23 46 +13
4 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
5 İnegöl Kafkas GK 26 12 6 8 32 25 44 +7
6 Edirnespor 26 13 9 4 44 26 43 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 27 10 10 7 38 28 37 +10
8 Mardin 1969 Spor 26 11 11 4 35 31 37 +4
9 Artvin Hopaspor 26 9 10 7 32 26 34 +6
10 Karabük İdmanyurdu Spor 26 10 12 4 24 38 34 -14
11 Talasgücü Belediyespor 26 8 14 4 28 41 28 -13
12 Kırıkkalegücü FK 26 7 14 5 25 35 26 -10
13 Gümüşhanespor 26 4 12 10 22 42 22 -20
14 Malatya Arguvanspor 26 2 20 4 13 51 10 -38
15 Tarsus İdman Yurdu 26 2 21 3 18 79 9 -61
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 15/04/2024 Alanyaspor vs Galatasaray
 19/04/2024 Beşiktaş vs MKE Ankaragücü
 20/04/2024 İstanbulspor vs Fatih Karagümrük
 20/04/2024 Konyaspor vs Alanyaspor
 20/04/2024 Kayserispor vs Trabzonspor
 20/04/2024 Samsunspor vs Adana Demirspor
 21/04/2024 Başakşehir FK vs Çaykur Rizespor
 21/04/2024 Antalyaspor vs Hatayspor
 21/04/2024 Galatasaray vs Pendikspor
 21/04/2024 Gaziantep FK vs Kasımpaşa
 21/04/2024 Galatasaray - Pendikspor Pendikspor ligde deplasmandaki son 10 maçında hiç kazanamadı  Galatasaray yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 15/04/2024 Erzurumspor FK vs Sakaryaspor
 15/04/2024 Adanaspor vs Bodrum FK
 19/04/2024 Altay vs Manisa FK
 20/04/2024 Bandırmaspor vs Tuzlaspor
 20/04/2024 Giresunspor vs Göztepe
 20/04/2024 Eyüpspor vs Boluspor
 21/04/2024 Bodrum FK vs Şanlıurfaspor
 21/04/2024 Çorum FK vs Adanaspor
 21/04/2024 Gençlerbirliği vs Erzurumspor FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/04/2024 Van Spor FK vs Ankaraspor
 21/04/2024 Adıyaman FK vs 1461 Trabzon FK
 21/04/2024 Altınordu vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 21/04/2024 Ankara Demirspor vs Diyarbekir Spor
 21/04/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Van Spor FK
 21/04/2024 Bucaspor 1928 vs Esenler Erokspor
 21/04/2024 Bursaspor vs Hes İlaç Afyonspor
 21/04/2024 Kırşehir Futbol SK vs Kırklarelispor
 21/04/2024 Nazilli Belediyespor vs Karacabey Belediye Spor
 21/04/2024 Adıyaman FK - 1461 Trabzon FK 1461 Trabzon FK ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  1461 Trabzon FK yenilmez
 21/04/2024 Altınordu - Yeni Mersin İdman Yurdu Altınordu ligde evindeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Altınordu yenilmez
 21/04/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor - Van Spor FK Van Spor FK ligdeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Van Spor FK yenilmez
 21/04/2024 Bucaspor 1928 - Esenler Erokspor Bucaspor 1928 ligde evindeki son 15 maçında hiç kaybetmedi  Bucaspor 1928 yenilmez
 21/04/2024 Serik Belediyespor - Zonguldak Kömürspor Zonguldak Kömürspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Serik Belediyespor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/04/2024 Edirnespor vs Mardin 1969 Spor
 21/04/2024 İnegöl Kafkas GK vs Tarsus İdman Yurdu
 21/04/2024 Karabük İdmanyurdu Spor vs Malatya Arguvanspor
 21/04/2024 Kepezspor FAŞ vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/04/2024 Kırıkkalegücü FK vs Gümüşhanespor
 21/04/2024 Talasgücü Belediyespor vs Artvin Hopaspor
 21/04/2024 52 Orduspor FK vs K.Çekmece Sinopspor
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI