![]() |
Tweet |
31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere 3 gün kaldı. Yalova’da 182 bin 276 seçmen 570 sandıkta oy kullanacak.24 Haziran seçimlerinde ise toplam 177 bin 632 seçmen bulunuyordu.
Yalova'da 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak seçimler için sandık ve seçmen sayıları netleşti. Buna göre Yalova'da 182 bin 276 seçmen 570 sandıkta oy kullanacak.
Mahalli seçimlere sayılı günler kala ildeki seçmen ve sandık sayıları da belli oldu. Buna göre Yalova merkez ilçede 292 sandıkta 97 bin 22 seçmen oy kullanacak. İlçelerde ise sandık ve seçmen sayısı dağılımı şu şekilde oluştu:
24 Haziran 2018 günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçiminde ise il merkezi ve ilçelerde toplam 177 bin 632 seçmen bulunuyordu. Son altı ay içinde yaklaşık 6 bin seçmenin arttığı görüldü.
31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde, Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.
Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak. Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Hamileler, hastalar, yaşlılar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak.
Ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelik tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.
YSK'nın aldığı karara göre, seçime katılma yeterliliği olan siyasi partiler, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabilecek; sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebilecek. Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.
Okuma-yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.